Blog

A photograph is the pause button of life

geboortefotografie do or dont

Al toen ik nog maar net zwanger was van Vienna wist ik zeker: bij deze bevalling wil ik een geboortefotograaf. Waarom? De geboorte van Jessa was het mooiste en tegelijkertijd het heftigste moment uit mijn leven. Doordat Jessa een sterrenkijker was en de bevalling daardoor stagneerde, moest ik tijdens de bevalling met spoed naar het ziekenhuis. Daar kwam Jessa met behulp van de vacuümpomp ter wereld. Er gebeurde zoveel tegelijk, dat ik nog maar heel weinig weet van haar geboorte. Ik kan me niet eens herinneren of ze vlak na haar geboorte heeft gehuild. Er zijn snel een paar foto’s geschoten, maar juist doordat ik zelf ook niet veel meer weet mis ik bepaalde (mooi) vastgelegde herinneringen. Foto’s zijn voor mij heel waardevol omdat ze een dierbaar moment vastleggen. De eerste momenten van mijn kind wil ik zeker voor altijd koesteren. En daarnaast; van alle andere belangrijke momenten in je leven maak je ook mooie foto’s, dus waarom van de geboorte van je kind niet?  

De zoektocht naar een geschikte fotograaf

Gelukkig stond Mirko ook achter het idee, het is tenslotte wel belangrijk dat je je er beiden goed bij voelt. Het zoeken naar een fotograaf kon dus beginnen. Ik vroeg wat rond op social media maar niemand leek ervaring te hebben met een geboortefotograaf in de regio. Via Google vond ik wel wat maar ik kreeg geen warm gevoel bij wat ik vond. Toen kwam ik via Instagram Settia van Hello Baby Geboortefotografie tegen. Ik zag wat foto’s en die spraken me eigenlijk direct aan: bevallingen waren op een prachtige manier vastgelegd. De emoties die op de foto’s zichtbaar waren vond ik echt prachtig om te zien. Dit was precies wat ik zocht! Ik bestudeerde haar website zorgvuldig en wat me heel erg aansprak was het persoonlijke aspect daarvan. Op haar website laat Settia zichzelf duidelijk zien; er staan filmpjes op waarin ze veel gestelde vragen beantwoordt en ze heeft een stukje over zichzelf geschreven. Dit persoonlijke aspect was voor mij heel belangrijk. Uiteindelijk is het niet zomaar een fotoshoot die je doet, maar een hele persoonlijke en intieme. Je wilt dan toch graag iets weten over de persoon die je bij zo’n bijzonder moment als de geboorte van je kind laat.

geboortefotografie do or dont

Theedate

De theedate om kennis te maken met elkaar was vervolgens zo ingepland. Settia kwam bij ons thuis en we leerden elkaar een beetje kennen. Ook gaven wij direct aan wat wij belangrijk vonden voor de foto’s van de geboorte. Heel belangrijk, want dat is natuurlijk niet iets wat je tijdens de bevalling nog doet. De klik was er en we besloten om zowel de zwangerschapsshoot, geboorteshoot en de newbornshoot door Settia te laten doen. Persoonlijk vond ik dit heel fijn; bij de zwangerschapsshoot leerden we Settia nog iets beter kennen en merkten we dat we ons ook op ons gemak voelden bij haar als ze ons door een cameralens bekeek. Erg fijn, want ergens vond ik het toch nog wel spannend om een fotograaf bij de bevalling te hebben. Door mijn hoofd gingen visioenen van mezelf op z’n onvoordeligst, puffend en steunend terwijl er iemand bovenop me hing en de ene klik na de andere van de camera volgde. Een soort paparazzi idee. Het laatste wat ik wilde was natuurlijk dat het de bevalling zou storen.

geboortefotografie do or dont

De bevalling

Toen de bevalling begon heeft Mirko de verloskundige en Settia gebeld. Ik heb meegekregen dat Settia binnenkwam, maar verder heb ik haar aanwezigheid eigenlijk niet gemerkt. Mijn angst dat het de bevalling zou storen bleek dus totaal onterecht. Sterker nog; ik vroeg me achteraf af waar Settia foto’s van gemaakt zou hebben want ik had helemaal niet gemerkt dat ze überhaupt foto’s maakte. Helaas verliep ook mijn tweede bevalling niet zonder complicaties en eindigde het dankzij een vastzittende placenta wederom in een hectische situatie waarin er van alles tegelijk gebeurde. Ik was thuis bevallen, maar moest dus alsnog naar het ziekenhuis. Settia ging mee en legde het hele verhaal vast. Ook maakte ze mooie eerste beelden van onze tweede dochter. Niet dat ik dit doorhad op het moment zelf, want Settia was echt op de achtergrond aanwezig. Pas toen alles achter de rug was en we aan ons kopje thee zaten had ik haar aanwezigheid echt door.

geboortefotografie do or dont

Het resultaat

Na de bevalling spraken we met Settia een moment af voor het afleveren van de foto’s van de geboorte. Settia doet dit graag persoonlijk thuis. Dat begrijp ik volkomen; voor een fotograaf is er denk ik niets mooiers dan te zien wat de reactie is op jouw werk. We telden af tot het moment dat we het beeldmateriaal zouden zien. Mede doordat de bevalling gecompliceerd was verlopen wilde ik graag de foto’s en videobeelden zien om mij te helpen alles te verwerken.
Uiteindelijk was het moment daar. Settia liet ons als eerste de film zien die ze had gemaakt. Dit was een combinatie van foto’s en videobeelden. Het filmpje vertelde echt het complete verhaal van de geboorte; van de geboorte zelf, naar de ambulancerit naar het ziekenhuis tot de thuiskomst en de eerste ontmoeting met grote zus. Ik vond en vind het heel emotioneel om te zien. Alle foto’s zijn daarnaast prachtig en leggen de geboorte en alles eromheen op een hele mooie manier vast.

geboortefotografie do or dont

Ben je ook benieuwd naar Settia en haar werk? Neem dan een kijkje op: https://hellobaby.nu/Nieuwe producten

Gerelateerde blogs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blog Categorieën

twinkle twinkle stars over ons

Welkom bij twinkletwinklestars!

In 2015 werd ons leven serieus; we bleken in verwachting van ons eerste kind. Tijdens zo’n periode gaat er een hele nieuwe wereld voor je open. Namelijk die van shoppen voor – in eerste instantie – je babyuitzet.

In 2016 was het dan eindelijk zover en werd ons tweede kind geboren; onze eigen website! Omdat Diana naast shoppen houdt van schrijven, werd het een webshop én een blog.

In onze blogs geven wij je daarnaast een kijkje in ons leven als jonge ouders. Je leest onder andere over onze ervaringen en onze struggles met het ouderschap.

Veel shop- en leesplezier!

Liefs, Diana & Mirko

En natuurlijk onze eigen mini ambassadrices Jessa & Vienna

Gerelateerde blogs

Blog overgang 1 naar 2 kinderen 2. Ik heb het me heel vaak afgevraagd: hoe ga ik de overgang van 1 naar 2 kinderen ervaren? En nu weet ik het. Het antwoord deel ik met jullie.
mamablog

De overgang van 1 naar 2 kinderen

Blog overgang 1 naar 2 kinderen. Ik heb het me heel vaak afgevraagd: hoe ga ik de overgang van 1 naar 2 kinderen ervaren? En nu weet ik het. Het antwoord deel ik met jullie.

Lees verder »